Predania - Bucuresti

Imagini din Serbia înlăcrimată, „Prin fereastra temniţei”

Inapoi
19 Martie 2009

În foaierul Dom Polski a avut loc marţi seară vernisajul expoziţiei de fotografie „Kosovo şi Metohia în lacrimi", a fotografului sârb Milinko Stefanovici. Vernisajul expoziţiei a fost urmat de lansarea cărţii „Prin fereastra temniţei", a Sfântului Nicolae Velimirovici.
Tot marţi s-a lansat şi DVD-ul cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei".
Atât despre expoziţia de fotografie, cu imagini surprinse de artistul fotograf şi foto-jurnalist sârb Milinko Stefanovici, cât şi despre cartea Sfântului Nicolae Velimirovici - „Prin fereastra temniţei", au vorbit preotul Ioan Irimia de la Parohia „Sfânta Înviere" Suceava şi Ionuţ Gurgu, directorul Editurii Predania.
Acesta din urmă a explicat celor prezenţi că imaginile surprinse de fotograful sârb, pe care îl cunoaşte şi cu care a devenit bun prieten, redau momente din cumplita vară a anului 1999, când armata Iugoslavă s-a retras din Kosovo şi Metohia, iar NATO şi formaţiunile paramilitare albaneze au preluat controlul asupra regiunii.
Expoziţia aduce de fapt fragmente din jurnalul ţinut de Stefanovici în acele zile groaznice. Ea va putea fi vizitată până pe data de 31 martie, în foaierul Dom Poski.

Scrisul profeţilor
După ce a vizitat expoziţia de fotografie, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a vorbit publicului numeros care a ales să participe la eveniment, printre ei foarte mulţi tineri, despre cartea scrisă de un ierarh sârb contemporan, de la moartea căruia s-au împlinit ieri, 18 martie, 53 de ani.
„Acest sfânt părinte, Nicolae Velimirovici, explică în carte necazurile prin care a trecut poporul sârb. Ne face să conştientizăm că suferinţa vine când îl părăsim pe Dumnezeu. El ne aminteşte să mergem pe drumul poruncilor lăsate de Dumnezeu. (...) Citind cartea, gândul mă duce la scrisul profeţilor", a spus ÎPS Pimen.
După prezentarea cărţii, din care părintele Ioan Irimia a citit câteva fragmente reprezentative, sucevenii au putut urmări DVD-ul cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei".
Evenimentul cultural de marţi seară a fost organizat de Editura Predania şi Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi din România - Filiala Suceava.
(Daniela Micutariu)

site realizat de atelierul de grafică